Två engelska ord som jag verkligen gillar: resilience och perseverance

varJag älskar två engelska ord som beskriver två förmågor. Om du jobbar med och odlar dessa förmågor så tror jag att du mår bättre och ökar dina möjligheter att lyckas. På den ena har det tydligen gjorts studier, som visar att det finns en koppling mellan denna förmåga och framgång i livet. Den andra förmågan tror jag inte man behöver bevisa med forskning, det säger sig självt. De beskrivs så bra på engelska: resilience och perseverance.

Vad betyder resilience? Detta har det alltså gjorts studier på, och betydelsen av resilience skulle man kunna säga är förmåga att resa sig efter motgång, att snabbt återhämta sig och komma vidare igen. Detta är mycket viktigare än motgången i sig, och handlar alltså om din förmåga att hantera motgången.

Vad betyder perseverance? Perseverance handlar om hur uthållig och seg du är när du tar dig an något. Orkar du fullfölja och köra saker i mål? Går du från ord till handling eller tröttnar du på vägen?

Dessa båda egenskaper hänger tätt ihop och i kombination skapar de en förmåga att få rätt saker att hända. För en entreprenör är de ovärderliga, men jag skulle nog säga att alla människor behöver både resilience och perseverance, entreprenör eller inte. Dessa förmågor är användbara för alla, hela livet. Och så här när det är vår kan man inte låta bli att förundras över att naturen har dessa egenskaper inbyggda! Grönt blir det till slut, efter varje vinter.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du dela i diskussionen?
Bidra gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 + 10 =