Förändring i stort och i smått

Förändring behöver inte vara omvälvande. Faktum är att små, små förändringar som får tid att sätta sig och bli till vanor brukar vara det allra effektivaste sättet att just förändra något man vill ska förändras på ett hållbart sätt. Sedan finns det såklart omvälvande förändringar som du ibland inte styr över utan mer utsätts för. Då handlar det om att hitta förhållningssätt för att hantera förändringen.

Men bäst är det naturligtvis att själv sitta i förarsätet och i möjligaste mån vara den som driver förändring i ditt eget liv. Starten på ett nytt år brukar vara en tid då det sätts upp mål och nyårslöften avges. Det finns också mängder med råd och tips på hur du håller dina nyårslöften.

Jag tänker så här kring förändring som jag äger själv och alltså själv måste driva för att det ska hända:

  1. Varför? Finns det ett klart syfte och mål? Är det jag vill förankrat i mig själv?
  2. Vilka livsroller berör den? Att förändra för mycket och för omfattande på flera områden i livet samtidigt skapar för mycket stress i alla fall hos mig. Sker det omvälvande saker privat, vill jag kanske inte samtidigt dra igång stora förändringar i min yrkesroll?
  3. Mål, delmål och uppföljning. Rör jag mig åt rätt håll? Blir det som jag tänkt? Om inte, varför?
  4. Det ska kittla lite och kännas spännande att dra ut effekterna av förändringen i ett längre perspektiv. Vart kommer det här att ta mig?
  5. Step by step. Se till att börja. Se till att det händer. DO.

En löjligt liten men ändå för mig väldigt tillfredsställande förändring har jag precis gjort och inlett det nya året med. Jag har skaffat ett bättre hemmakontor. Samtidigt har jag passat på att rensa och strukturera, vilket alltid är en välkommen förändring, eller snarare etablering av en vana som jag behöver jobba med kontinuerligt. Nu har mitt bolag fått den fysiska plats det förtjänar och det känns som en riktigt bra start på 2018!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du dela i diskussionen?
Bidra gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + sju =