Förväxla inte långsamt med långsiktigt!

langsiktigFör någon vecka sedan läste jag en intervju med riskkapitalisten Christer Gardell i Civilekonomernas medlemstidning. Han sade mycket klokt men jag fastnade framför allt för två saker som jag vill dela med mig av:

Det ena handlar om långsiktighet. Gardell har fått kritik för att inte tänka långsiktigt men han bemöter det med ett förtydligande som gör att man tänker till: ”Vi står för långsiktighet, men inte för långsamhet.” Vad menar han? Ja, bland annat att man måste agera för att behålla momentum, men att göra det med en tydlig bild av vad man vill uppnå. För om man inte är handlingskraftig, vad händer då? Jo, långsamhet och obeslutsamhet kan leda till kortsiktighet! Om du inte agerar, kan du hamna i en situation där du har tappat ditt handlingsutrymme och måste vara kortsiktig. Så, långsamhet leder i värsta fall till kortsiktighet, medan långsiktighet inte stöds av långsamhet utan kräver handlingskraft. Så rätt! Hur många gånger har du varit med om att bra initiativ drunknar i obeslutsamhet, byråkrati, politik?

Det andra handlar om entreprenörskap. Gardell är inne på att framtiden handlar om de nystartade bolagen, där kommer tillväxten. Affärsidéer behöver stöttas och individen behöver vara rustad för ett paradigmskifte: entreprenörens tid är här. Och jag håller med, jag tror väldigt mycket på att det nya arbetslivet kommer att kräva mer än standardmall 1 a = anställning i ”stort” bolag. Flera vägar framåt skall och behöver uppmuntras, bra för människor som inte är stöpta i standardmall 1 a och bra för samhället.

Och parar man ihop dessa två, tänker jag att man skapar otroligt mycket energi, handlingskraft och framåtriktad kreativitet men med en tydlig plan och tanke. Man skapar ett samhälle där människor vågar prova vingarna, och där man går från ord till handling.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du dela i diskussionen?
Bidra gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fem =