Högaktuellt 574 år senare

Viktiga val och vägskäl 2015?Så här i nyårstider är det ibland frestande att ge löften om förbättringar av olika slag. Jag ser på förbättring som en process med både bakslag och framgångar och vägskäl, inte som något som ändras från en dag till en annan. Och vissa saker känns ständigt aktuella och värda att arbeta med år efter år!

Min pappa vet att jag är intresserad av att läsa om livsåskådningar och tipsade mig om den medeltida kristne tänkaren och munken Thomas a Kempis. Följaktligen gav jag mig i kast med detta och hittade formuleringar som fortfarande efter 574 år känns som ett slag i magen när man läser dem! Vad sägs om:

”Om du icke kan göra dig själv sådan som du vill, huru kan du då göra anspråk på att få en annan just sådan du tycker att han borde vara?”

Eller:

”Graden av vars och ens dygd visar sig bäst, när motigheter inträffa. Det är icke dessa som gör människan svag, men det är de som visa hurudan människan är.”

Ord och inga visor, men skulle i något uppdaterad form lika gärna kunna vara formulerade av någon samtida managementguru. Om jag ger mig på att tolka detta till något användbart i ledarskapssammanhang så stämmer den första formuleringen väl med principen ”värde byggs inifrån och ut”. Allting börjar med dig själv. Och den andra formuleringen handlar ju om ditt förhållningssätt och din integritet. Något som är A och O i framgångsrikt ledarskap och som jag kommer att skriva om här på bloggen.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du dela i diskussionen?
Bidra gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =