Strategiarbete, självledarskap och sjuårscykler

Att leda sig själv – självledarskap. Jag funderar nog dagligen på detta ska jag erkänna. I den roll jag har krävs det att jag både driver och leder mig själv för att rätt saker ska hända. Och ibland händer de inte ändå, jag snubblar eller går fel. Och då kräver självledarskapet att jag reser mig, borstar av dammet och fortsätter, försöker hitta en ny väg framåt. Rannsakar mig själv.

Det här är både påfrestande, nyttigt, nödvändigt och tillfredsställande i slutänden. Och rannsakan kommer ibland extra lägligt. Jag har en gång lärt mig att livet kan delas in i sjuårscykler, man fyller 7, 14, 21 år och så vidare. De är ganska naturliga faser om man tänker på vad de innehåller. Det här sättet att tänka har jag bland annat haft användning för de gånger jag har behövt stanna upp. Är jag i början eller i slutet av en sjuårscykel? Det har ibland fungerat som en möjlighet att både avsluta saker och påbörja nya saker, ett slags långsiktigt strategiarbete.

Självledarskap kräver att man lyssnar både inåt och utåt. Inåt utifrån egna drivkrafter. Utåt utifrån vad du får för feedback och vilken skillnad du gör. Kan du se en matchning mellan dina drivkrafter och det du sysslar med? Skapar du värde för dig själv och andra? Det är bra att kalibrera om med jämna mellanrum och vart sjunde år är ingen dum rutin för en ordentligt självrannsakan!

Just nu befinner jag mig i början av en ny sjuårscykel. Jag har precis fyllt år, gett ut en bok, varit på bokmässa, stängt bokslutsåret i Lightfinder AB för tredje gången. Det finns naturliga slutpunkter och olika vägar framåt. Jag har ägnat mig åt en del ganska hård självrannsakan och jag har satt upp utmanande mål för den här sjuårscykeln. I vilken sjuårscykel befinner du dig och är det läge för en omkalibrering?

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du dela i diskussionen?
Bidra gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − tre =