Hur lär man sig tricket att bara vara?

Nyår och direkt efter semestern brukar vara tidpunkter när ambitionen att ge sig själv en nystart brukar peaka. Följaktligen tänker jag att semestertider och ledighet är ett bra tillfälle att faktiskt förbereda sig för en omstart eller nystart. Det finns många som säger att det är i vilan, när man är avslappnad och närvarande i nuet, som de bästa tankarna och idéerna kommer. Jag håller med. Jag hoppas att semestertiderna, när de väl är här, kan innehålla mycket stunder av närvaro och avslappning. Tricket är att tillåta sig att bara vara, och att då få impulserna till det man vill planera för längre fram.

En känd finansman som blev intervjuad liknade sig själv vid en jakthund. För honom var tricket att verkligen kunna slappna av och bara vila och ladda batterierna, och sedan när det väl gällde kunna vara alert och på spåret direkt, precis som en jakthund. En del av det tricket är att lära sig se skillnad på det som faktiskt går att påverka, och det som man måste låta vara och förhålla sig till. En annan del av tricket är att förstå vilka delar som man kan planera för i god tid, och vilka delar man måste ta i språnget, och inte oroa sig för i förväg.

Hur tränar man på det? Det är enkla saker som skapar närvaro och ”bara vara”. Andningen är en sådan. Träna avslappning medvetet, bland annat med hjälp av andning. Var medveten om de saker du väljer att göra, och inte göra. Boka in det som får dig att må bra i kalendern. Promenera i vacker natur. Enkla saker som gör skillnad. När det får utrymme i kalendern brukar jag också prestera som bäst när det gäller, och vara klarsynt när det gäller framtiden. Slarvar jag märks obalansen i alla mina livsroller, både hemma och på jobbet. Jag ”duttjobbar”, oroar mig i onödan och får inget gjort. I min bok Växtkraft, finns tips på hur man hanterar livsrollerna, och därmed också blir bättre i sin yrkesroll och som ledare. Kanske kan den bli lite skön sommarläsning och inspiration?

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du dela i diskussionen?
Bidra gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 − tolv =